Search

www.allergoforum.ru - profesjonalny lekarz alergologa!

Ta strona jest przeznaczona dla alergików i astmatyków, dla wszystkich, którzy troszczą się o swoje zdrowie i swoich dzieci, dla tych, którzy mają coś do akcji, i którzy potrzebują dobrych rad.

  • Indeks forum
  • Zmień rozmiar czcionki
  • Wersja do druku
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Formularz rejestracyjny
  • Zaloguj się

Czy nawilżacz jest szkodliwy dla alergików?

Czy nawilżacz jest szkodliwy dla alergików?

Siergiej Cyclone »Pon. 14 stycznia 2013 14:16

admin »Pon Sty 14, 2013 16:17

Siergiej Cyclone »Pon. 14 stycznia 2013 22:48

admin »Wt. 15 stycznia 2013 10:35

Siergiej Cyclone »Wt. 15 stycznia 2013 14:43

admin »Wt. 15 stycznia 2013 16:46

Siergiej Cyclone »Środa 16 sierpnia 2013 16:28

admin »Środa 16 stycznia 2013 16:48

Siergiej Cyclone »Środa 16 stycznia 2013 roku, 20: 06

admin »Pt. 18 stycznia 2013 11:07

Siergiej Cyclone »Sob 19 stycznia 2013 12:41

admin »Pon 21 stycznia 2013 10:08

Siergiej Cyclone »Pon 21 stycznia 2013 22:48

admin »Tue 22 stycznia 2013 11:53

Siergiej Cyclone »Środa 23 sierpnia 2013 13:31

Oczyszczacz powietrza dla alergików i astmatyków

Zanieczyszczona ekologia jest problemem, który stał się mocno osadzony w naszym życiu, a szczególnie ludzie cierpiący na choroby alergiczne są na nią wrażliwi. Specjalnie dla nich stworzono oczyszczacz powietrza dla alergików i astmatyków, który pomaga utrzymać czystą i hipoalergiczną atmosferę w domu.

Co to za urządzenie?

Nowoczesne instrumenty, których celem jest oczyszczanie powietrza, niezawodnie usuwają większość niebezpiecznych substancji i zanieczyszczeń, skutecznie zapobiegając drażniącym działaniom na oskrzela i płuca danej osoby. Intensywne czyszczenie powietrza krążącego w obszarze mieszkalnym, pozwala stworzyć najbardziej czysty i świeży mikroklimat.

Większość modeli ma działanie jonizujące i nawilżające, niszczy patogenną mikroflorę, opóźnia mikrospory pleśni. W wewnętrznej części korpusu filtra powietrza znajdują się płytki, których zadaniem jest przyciąganie potencjalnych alergenów i szkodliwych zanieczyszczeń. Specjalne urządzenia filtrujące mogą opóźnić nawet najmniejsze szkodliwe składniki, na przykład drobny pył.

Wiele oczyszczaczy powietrza dla alergików wyposażonych jest w dodatkowe urządzenia, takie jak ozonatory, fotokatalizatory, lampy jonowe, nawilżacze, myjnie powietrzne.

Jaki jest mechanizm działania tych urządzeń?

  1. Filtr powietrza zasysa strumień powietrza.
  2. Wbudowane filtry, ozonatory i inne elementy spełniają swoją misję, usuwając szkodliwe substancje z powietrza.
  3. Oczyszczone powietrze wychodzi na zewnątrz, stopień jego czystości szacowany jest na średnio 80-99%.
  1. Jeśli urządzenie ma dodatkowe funkcje, takie jak nawilżanie, czyszczenie od bakterii chorobotwórczych i innych, wynik będzie bardziej kompletny.

Rodzaje oczyszczaczy powietrza

W chwili obecnej kup oczyszczacz powietrza - nie stanowi problemu, możesz udać się na dowolne forum tematyczne lub odwiedzić lekarza i uzyskać odpowiednie rekomendacje. Najważniejsze jest, aby wybrać jeden z wielu dostępnych modeli, który jest najlepszy na ocenę alergików i astmatyków. Rozważ różne typy urządzeń w tabeli.

W tym urządzeniu za czyszczenie przepływu powietrza odpowiada ośrodek wodny. W wewnętrznym urządzeniu odkurzacza znajduje się bęben ze specjalnymi płytkami, dzięki czemu szkodliwe zanieczyszczenia i cząsteczki są przyciągane i przepuszczane przez wodę. Urządzenie działa również jako nawilżacz powietrza.

Urządzenia z nie-filtrami są uważane za najlepszy wybór dla alergików i astmatyków. Takie urządzenia oczyszczają powietrze z alergenów o 99%. Ich dodatkową zaletą jest łatwość obsługi, o czym świadczą liczne recenzje osób prowadzących forum tematyczne.

Oczyszczanie powietrza w tym przypadku odbywa się za pomocą mechanizmu elektrostatycznego. Alergeny i inne szkodliwe substancje są przyciągane i zatrzymywane w filtrze z powodu wyładowań elektrycznych. Takie urządzenia nie są zalecane dla alergików, ponieważ ich wynik nie jest imponujący - stopień oczyszczenia powietrza osiąga zaledwie 80%.

Nawilżające oczyszczacze powietrza wykonują dwa główne zadania - utrzymują optymalną wilgotność w otaczającej atmosferze i czyszczą ją, a wynik takiego czyszczenia jest do zaakceptowania - co najmniej 90%.

Podczas pracy w takim urządzeniu powstaje duża liczba ujemnych cząstek jonowych, których zadaniem jest zniszczenie wszystkich alergenów i innych niebezpiecznych składników w strumieniu powietrza. To urządzenie zaleca się kupować osoby z niewystarczającą ochroną immunologiczną i alergiami.

Urządzenia te nie tylko oczyszczają powietrze wchodzące do nich, ale także dezynfekują je tak bardzo, jak to możliwe, dzięki czemu wygląda jak kryształ. Dzieje się tak w wyniku oddziaływania fotokatalizatora i ultrafioletu. Z ich pomocą szkodliwe substancje są niszczone dla ludzkiego ciała.

Zasada ich działania opiera się na syntezie ozonu. Najlepsze urządzenia do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami i toksynami.

10 najlepszych filtrów powietrza i "płuczek powietrznych" (ocena)

Wysokiej jakości filtr powietrza jest nie tylko przydatny, ale także niezbędny do zakupu domu, w którym mieszkają małe dzieci, osoby cierpiące na choroby alergiczne i starość. Koszty finansowe nie będą daremne, jeśli przejęcie trwa dłużej niż rok i z powodzeniem poradzi sobie z jego funkcjami.

Kryteria wyboru

1. Maksymalna wymiana powietrza. Podczas pracy filtr powietrza musi przepuszczać powietrze przez filtry co najmniej dwa razy w ciągu jednej godziny. Ten warunek gwarantuje efekt wysokiej jakości oczyszczania powietrza. Przed urządzeniem nabycia, ważne jest, aby obliczyć wstępną kubatura pomieszczenia, w którym ma pracować, i mnożąc wynik przez 3. uzyskanych w trakcie tych pomiarów rezultatów, konieczne jest sprawdzenie parametrów poszczególnych urządzeń.

2. Filtry do czyszczenia. Istnieje kilka filtrów: filtry elektrostatyczne, woda, węgiel, ozonowanie, fotokatalityczne, HEPA. Wszystkie mają pewne zalety i wady. Wiele modeli jest jednocześnie wyposażonych w kilka układów filtrów, w wyniku czego oczyszczanie powietrza będzie wielostopniowe.

3. Łatwość konserwacji. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na dwa czynniki:

  • ilość czasu kupujący może zapłacić opieką urządzenia, na przykład, filtry typu elektrostatyczne muszą być czyszczone raz na 7 dni, fotokatalityczny typ filtra - co 6 miesięcy, oczyszczanie powietrza wymagają regularnego uwagę - każdy dzień powinien być zmieniony, i dodać odpowiednią ilość wody;
  • obecność wymiennych filtrów w zestawie, ich koszt i zalecaną częstotliwość wymiany.

4. Dodatkowe funkcje. Obejmują one wszelkiego rodzaju wskaźniki, zegary, ochronę przed dziećmi i wiele innych. Główną funkcją, naprawdę niezbędną, jest możliwość regulacji wilgotności powietrza. Resztę można dowolnie wybrać.

5. Myjnie powietrzne. Płukanie powietrzem jednocześnie nawilża i oczyszcza mikroklimat pomieszczenia z kurzu i innych szkodliwych składników. Istotną zaletą tych urządzeń jest brak konieczności zakupu jakichkolwiek materiałów eksploatacyjnych. Funkcje oczyszczania i nawilżania są realizowane bez udziału wymiennych układów filtrów.

Aby oczyścić powietrze, urządzenie przepuszcza je przez kurtynę wodną utworzoną przez urządzenie wentylacyjne lub przez mokry system dysków. Jednocześnie wilgoć, która znajduje się w urządzeniu, ulega naturalnemu odparowaniu, dzięki czemu wilgotność w pomieszczeniu nie przekracza komfortowego 60%.

Minusy urządzeń to ich znaczny rozmiar i szum, które powstają podczas pracy.

W poniższej tabeli zostaną uwzględnione najlepiej ocenione oczyszczacze powietrza i myjki powietrzne, aktualnie działające w Rosji.

Najlepsze oczyszczacze powietrza klasy ekonomicznej

Uzbrojony YS300. Filtr powietrza o sześciostopniowej skali oczyszczenia i atrakcyjnym designie. Czyści z kurzu, bakterii i nieprzyjemnego zapachu w pomieszczeniu dzięki pracy węgla, fotokatalitycznego i filtra HEPA. Obszar, w którym urządzenie będzie działać efektywnie, nie powinien przekraczać 50 metrów kwadratowych. metrów. Moc urządzenia wynosi 85 W. Istnieje czujnik zanieczyszczenia filtra, lampa UV i regulator intensywności parowania wilgoci. Istnieje kilka trybów pracy - w normalnych urządzeniach działa dość głośno, ale w nocy praktycznie nie przeszkadza.

  • trzy tryby działania;
  • duży obszar roboczy;
  • ciekawy projekt;
  • buduj jakość.

Maxion LTK288.
Mocne i niedrogie urządzenie o powierzchni roboczej do 82 metrów kwadratowych. metrów. Skutecznie zapobiega pyłu oraz nieprzyjemny zapach i niszczenia grzybów flory pleśni, bakterii i wirusów, tlenek węgla i dwutlenek siarki, tlenek azotu. Elektrostatyczne urządzenie filtrujące. Nie ma wymiennych filtrów, dbałość polega na systematycznym myciu płytek, zgodnie z działaniem wskaźnika zanieczyszczenia. Może być stosowany nie tylko w domach, ale także w szpitalach do oczyszczania powietrza na oddziałach, w budynkach biurowych itp. Działa cicho dzięki najnowszej technologii. Moc 28 watów.

  • brak wymiennych filtrów;
  • zwartość;
  • przystępny koszt;
  • niski poziom hałasu podczas pracy.
  • może wyczuć ozon.

AIC XJ-2100.
To urządzenie jest najbardziej przystępne cenowo w rankingu urządzeń klasy ekonomicznej. Dzięki filtrowi elektrostatycznemu urządzenie usuwa kurz, pyłki roślinne, cząsteczki sierści zwierząt domowych i wiele innych alergenów z powietrza. Pomieszczenie, w którym urządzenie będzie działać efektywnie, nie powinno być większe niż 25 metrów kwadratowych. metrów. Moc 8 watów. Wentylator w urządzeniu jest dość głośny, ale ten model nie wymaga okresowej wymiany filtrów - wbudowane wymagają systematycznego mycia.

  • niski koszt;
  • niski poziom zużycia energii;
  • zwartość;
  • cykliczny tryb pracy.
  • głośność;
  • niska moc.

Najlepsze oczyszczacze powietrza premium

Daikin MC70LVM. To urządzenie, według producenta, jest w stanie oczyścić powietrze z pomieszczenia z 99,9% patogennej mikroflory i pyłu. Model wyposażono w kilka rodzajów filtrów - wstępną obróbkę, fotokatalityczną i elektrostatyczną, a także system do usuwania nieprzyjemnych zapachów i związków formaldehydu w powietrzu - Flash Streamer.

Moc wynosi 65 watów. Zdalne sterowanie za pomocą pilota zdalnego sterowania. Tryb cichy wynosi 16 dB, czyli poziom dźwięku jest niższy niż szept osoby. Filtry będą działały przez długi czas, można je prać. Dodatkowe opcje urządzenia to funkcja ochrony przed dziećmi i stoperem. Urządzenie Daikin MC70LVM doskonale nadaje się dla osób z chorobami alergicznymi oraz rodzin z małymi dziećmi.

  • wysoka moc;
  • łatwość zarządzania;
  • Bezproblemowa praca;
  • obecność innowacyjnego Flash Streamer.
  • wysoki koszt;
  • obecność zapachu ozonu.

Shivaki SHAP-3010. Ten filtr powietrza ma nie tylko zaawansowaną konstrukcję, która jest widoczna, ale generator obecności Aion pozytywnie wpływające na zdrowie człowieka oraz trzy systemy filtracyjne: węgiel, fotokatalityczne i filtr HEPA. Moc wynosi 38 watów. Trzy tryby działania. Dodatkowe opcje: kolorowy wyświetlacz LED, pilot zdalnego sterowania.

  • łatwość zarządzania;
  • zwartość;
  • wysoce efektywna praca.
  • hałaśliwa praca.

AIC XJ-3800A1. Ten filtr powietrza posiada ośmiostopniowy system oczyszczania z dodatkową jonizacją. Moc 80 W gwarantuje wydajność urządzenia na powierzchni mieszkalnej do 60 metrów kwadratowych. metrów. System filtracji węgla oczyszcza powietrze z dymu papierosowego, oparów i wtrąceń aerozolu. Ultrafiolet neutralizuje niebezpieczne zawiesiny w powietrzu. Filtr HEPA zwalcza alergeny, kurz i bakterie. Samo urządzenie określa, które zanieczyszczenia znajdują się w pomieszczeniu mieszkalnym. Dodatkowe opcje: technologia czyszczenia plazmowego, pilot zdalnego sterowania, timer.

  • wysoka moc;
  • ośmiokrokowy system czyszczenia;
  • wiele dodatkowych opcji.
  • duże wymiary;
  • hałaśliwa praca.

Ballu AP-430F7. Ten model z siedmiostopniowym systemem czyszczącym ma opcję automatycznego wykrywania zanieczyszczenia filtra. Urządzenie o mocy 91 W działa efektywnie na powierzchni do 50 metrów kwadratowych. metrów. Urządzenie ma kilka filtrów: wstępne czyszczenie, węgiel, fotokatalityczny i filtr HEPA. Dodatkowe opcje: sterowanie dotykowe, timer.

  • 3 tryby pracy;
  • ekran dotykowy;
  • siedmiostopniowy system oczyszczania.
  • wysoki poziom hałasu;
  • niewystarczająca kontrola zapachów.

Najlepsze myjnie powietrzne

Venta LW25. Można to nazwać najlepszym urządzeniem, które oczyszcza i nawilża powietrze w pomieszczeniach mieszkalnych. Powierzchnia robocza jest średnia - od 20 do 40 metrów kwadratowych. metrów. Urządzenie nie wymaga wymiany filtrów, co może znacznie zaoszczędzić na jego konserwacji. Wbudowane systemy filtrów są łatwe do czyszczenia. Zbiornik w urządzeniu ma pojemność 7 litrów. Dodatkowe opcje: ochrona antybakteryjna Venta-Hygienemittel.

  • prosty montaż;
  • niezawodność, bezpieczeństwo;
  • funkcja automatycznego wyłączania urządzenia przy braku wody w zbiorniku;
  • opcjonalna opcja czujnika wilgotności.
  • Zwiększony poziom hałasu podczas pracy przy maksimum wynosi 42 dB.

Panasonic F-VXH50. To płukanie początkowo koncentrowało się na rynku japońskim, dlatego zawiera pewne innowacyjne opcje. Na przykład, poprzez włączenie go w pokoju po raz pierwszy, urządzenie natychmiast zaczyna analizować poziom zanieczyszczenia powietrza, a następnie w ciągu najbliższych kilku tygodni, że został „studiowania” codzienności swoich najemców i „poprawki” czasie największego zanieczyszczenia powietrza. Moc urządzenia 43 W. Obszar roboczy - do 40 metrów kwadratowych. metrów. Urządzenie musi być serwisowane co najmniej raz w miesiącu. Urządzenie działa cicho, ma elektroniczną kontrolę.

  • kompaktowe wymiary;
  • cichy tryb pracy;
  • filtry potrwają do 10 lat;
  • opcja utrzymania wilgotności powietrza Econavi.
  • jasna praca diody LED;
  • drogie filtry zamienne.

Boneco W2055DR.
Elementarne urządzenie o mocy 20 watów. Ma czujnik wilgotności. Powierzchnia robocza do 50 metrów kwadratowych. metrów. Dodatkowe opcje: wyświetlacz LCD, ochrona antybakteryjna w postaci urządzenia jonizującego ze srebra, możliwość aromatyzowania płynu.

  • dwa tryby mocy;
  • niski poziom hałasu podczas pracy;
  • higrometr elektroniczny;
  • automatyczna konserwacja określonego poziomu wilgotności;
  • wskaźnik czyszczenia urządzenia;
  • aromatyzacja powietrza.
  • duże wymiary;
  • skomplikowane czyszczenie.

Który z filtrów lepiej kupić?

Gama niedrogich oczyszczaczy powietrza jest reprezentowana przez urządzenia produkowane w Chinach i Rosji. Można wątpić w ich trwałość i wydajność, a ich zewnętrzny wzór trudno jest nazwać atrakcyjnym.

Plusy i minusy oczyszczaczy powietrza

Specjaliści w alergii, pulmonologii, oraz osoby cierpiące na choroby alergiczne, w stanie docenić filtry powietrza, podkreślając różnicę znajduje odzwierciedlenie w poprawie jakości życia aż do nabycia urządzenia, a po rozpoczęciu jego użytkowania. W przypadku wybrania czystszego powietrza dla alergików poprawnie, w oparciu o cechy urządzenia zalecaną przez ekspertów, jest możliwe, aby znacznie poprawić własne samopoczucie i ogólny stan zdrowia w chorobach alergicznych. Dowodem na to jest informacja zwrotna wypełniona każdym odpowiednim forum w sieci.

Oto 10 zalet oczyszczaczy powietrza dla alergików:

  1. Neutralizacja szkodliwych substancji zawartych w powietrzu.
  2. Stworzenie świeżego i czystego klimatu na terenie.
  3. Zniszczenie mikroskopijnych form, wirusów i bakterii, chemikaliów, toksyn, dymu tytoniowego, ostrego zapachu.
  4. Usuwanie z atmosfery alergenów o dowolnym rozmiarze, na przykład mikroskopijnych roztoczy kurzu.
  1. Zwalczanie produkcji życia roztocza kurzu na przedmiotach codziennego użytku.
  2. Intensywne nawilżanie powietrza, jeśli opcja ta występuje w wybranym modelu.
  3. Uwalnianie objawów klinicznych kaszlu, zmniejszanie częstotliwości i nasilenia ataków astmy.
  4. Urządzenie nie zawiera toksycznych składników, nie podrażnia płuc i alergii oskrzeli.
  5. Urządzenie doskonale oczyszcza powietrze, wynik tej pracy jest oceniany przez specjalistów na poziomie 80-99%.
  6. Wystarczająca oferta modeli, wyposażona w różne opcje, które pozwalają wybrać oczyszczacz powietrza dla każdego smaku i torebki.

Z minusów tych urządzeń można zidentyfikować tylko jeden nieprzyjemny moment - koszt. Kup oczyszczacz powietrza w Moskwie może wynosić od 5 do 25 tysięcy rubli, w zależności od wybranego modelu.

Przeciwwskazania

Ponieważ w chorobach alergicznych ludzki układ oskrzelowo-płucny jest stale podrażniony, ważne jest, aby wziąć pod uwagę wszelkie niuanse. Tylko dzięki odpowiedniemu podejściu możesz uzyskać korzyści z oczyszczania powietrza. Używaj tych urządzeń z najwyższą starannością dla osób cierpiących na następujące choroby lub stany:

  • nadciśnienie tętnicze;
  • częste nawracające nieżytowe choroby wirusowe, słaba odporność immunologiczna;
  • nadwrażliwość na jakikolwiek minimalny wpływ bodźców.

W tych wszystkich warunkach konieczne jest połączenie stosowania oczyszczaczy powietrza z niezbędnymi lekami.

Jak wybrać filtr powietrza?

Alergie są zawsze wywoływane przez zewnętrzne czynniki negatywne, a z reguły potencjalnym czynnikiem sprawczym są włosy zwierząt domowych, pyłki roślin, mikrospory pleśni, kurz i wiele patogennych organizmów mikroskopijnych (np. Roztocza kurzu itp.). Oczywiście można stosować leki przeciwhistaminowe w celu leczenia choroby i usuwania objawów klinicznych ostrej reakcji alergicznej, ale nie należy narażać ciała na leki za każdym razem. Dlatego stworzono takie urządzenie, jak oczyszczacz powietrza dla astmatyków i alergików.

AIR CLEANER AT ALERGIA NA ZWIERZĘCACH WEWNĘTRZNYCH. Na przykład osoba cierpi na nadwrażliwość na części włosów zwierząt domowych. W tym przypadku, jako urządzenie filtrujące, dopasuje się do niego zwykła siatka wytworzona z polimerów i drutu stalowego, dzięki której możliwe będzie zatrzymywanie cząstek alergicznych ze strumienia powietrza o wielkości do 10 mikrometrów. Ale jednocześnie należy wziąć pod uwagę, że w stanie suchym sierść zwierząt ma stosunkowo niską wagę, dlatego zaleca się wybór filtrów w tym przypadku wraz z opcją nawilżania, ponieważ zwilżona wełna będzie cięższa niż sucha.

W związku z tym następujące rodzaje filtrów można uznać za optymalne opcje oczyszczania powietrza do zbierania wełny z masy powietrza:

  • oczyszczacze z nawilżaczem, który napędza masę powietrza przez specjalną obudowę, w której odbywa się obracanie dwóch mokrych bębnów zbierających i zatrzymujących cząstki wełny;
  • środki czyszczące z elektrostatycznymi metodami filtracji powietrza, które są w stanie selektywnie wychwycić "namagnesowane" cząstki wełny ze strumienia wejściowego w wyniku działania pól elektromagnetycznych.

AIR CLEANER AT ALERGIA NA ROŚLINACH ROŚLIN. Jeśli pyłek roślin stał się winowajcą choroby alergicznej, istniejący problem można rozwiązać za pomocą całorocznych kompleksów czyszczących, z wbudowanymi dodatkowymi opcjami, które mogą być używane wyłącznie podczas kwitnienia potencjalnych alergenów. Podobnym rozwiązaniem będzie zastosowanie ich w trybie ciągłym, jeśli alergia pacjenta pojawiła się na drobnym kurzu lub sierści zwierzęcej.

Tak więc stosowanie następujących systemów filtracji może mieć działanie antyalergiczne i radzić sobie z zadaniem:

  • Oczyszczanie powietrza to system czyszczenia szafki, który obejmuje kilka mokrych bębnów, których podstawa polega na wychwytywaniu małych cząstek pyłku roślinnego lub innych szkodliwych zanieczyszczeń przez otwór wydechowy, a następnie ich zwilżaniu i zbieraniu na powierzchni urządzenia filtrującego. Takie urządzenia nie wymagają poważnych umiejętności operacyjnych, są łatwe do czyszczenia, a kosztu nie można nazwać zaporą.
  • Filtry z elektrostatyczną zasadą działania, o której już mówiliśmy powyżej. Jako pułapki elektromagnetyczne zbierają i przewodzą jonizację różnych szkodliwych składników, których wielkość jest nie mniejsza niż 0,01 mikrometra. Okazuje się, że większe cząsteczki, których rozmiar zmienia się w zakresie 0,3-10 mikrometrów, "przyklejają się" do części filtra tego urządzenia są jeszcze bardziej skuteczne niż do mokrej części zlewu.
  • Filtry do aktywnego gromadzenia i zatrzymywania mikroskopijnych cząstek lub niefiltrów, które zasadniczo składają się z arkuszy posiadających liczbę otworów o różnych kalibrach - 0,3-6,5 mikrona. Można je jednak nazwać urządzeniami jednorazowymi, ponieważ nie trwają dłużej niż 12 miesięcy, a następnie trzeba je zastąpić nowymi, czystymi urządzeniami. Z tego powodu te oczyszczacze powietrza są zalecane do sezonowych chorób alergicznych, na przykład pyłkowicy lub alergicznego nieżytu nosa, które mogą być stosowane wyłącznie w procesie kwitnienia roślin.

Oczyszczacz powietrza z alergią na roztocza. Alergia na roztocza i inne mikroorganizmy również wymaga filtracji powietrza, ale w tym przypadku metody czyszczenia masy powietrza powinny być zupełnie inne, ponieważ mówimy o żywych organizmach mikroskopijnych. Oznacza to, że zadaniem filtracji jest nie tylko gromadzenie i zatrzymywanie mikroorganizmów w systemie, ale także całkowite ich zniszczenie. W przeciwnym razie roztocza będą nadal istniały w samym urządzeniu filtrującym i nadal zanieczyszczają powietrze otaczające mieszkanie produktami ich życiowej aktywności.

W takim przypadku osobom cierpiącym na alergie i astmatykom zaleca się zwracanie uwagi na filtry innych modeli z dodatkowym efektem promieniowania ultrafioletowego lub z urządzeniami o elektrostatycznym mechanizmie działania. Dzięki grzejnikowi wszystkie mikroorganizmy zginą po wejściu do urządzenia filtrującego wraz z przepływem powietrza.

Dobre wyniki daje także urządzenie z ozonizerem, który jest urządzeniem generującym triatomowy tlen - dość poważnym utleniaczem i może mieć katastrofalne skutki nie tylko dla mikroskopijnych kleszczy, ale także dla mikrosporów grzybów pleśniowych.

Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę przy wyborze filtra powietrza?

Zanim kupisz filtr do oczyszczenia mikroklimatu domowego, koniecznie skonsultuj się z alergologiem. Jeśli nie ma możliwości odwiedzenia lekarza wewnętrznie, możesz udać się na odpowiednie forum medyczne. Ekspert zasugeruje najbardziej optymalne urządzenie filtrujące, które pomoże w konkretnym przypadku. Głównym zadaniem pacjenta jest szczegółowe określenie specyfiki sytuacji w pomieszczeniach mieszkalnych, a także zgłaszanie obecności zwierząt domowych.

Weź pod uwagę czynniki, które mogą mieć znaczenie przy zakupie filtra powietrza.

Filtr powietrza Redmond RAC-3704 - przegląd

Dla alergików jest to niezbędne. Czyste powietrze w domu!

Dzień dobry, drodzy czytelnicy!

Przez długi czas nie odważyłem się kupić oczyszczacza powietrza, przestudiowałem materiały na temat tego urządzenia w Internecie. Ale około pół roku w naszym domu był oczyszczacz powietrza Redmond RAC-3704, nie żałowałem mojego zakupu. Jestem uczulony na kurz i roztocza, wełnę i sierść zwierząt.

Ten model jest oparty na czyszczenie powietrza w kilku etapach. Jest zainstalowany Filtr HEPA H10, filtr węglowy, filtr włókniny i filtr fotolityczny. Taki połączony system umożliwia oczyszczanie powietrza nie tylko z cząsteczek pyłu, ale również z alergenów i bakterii. Producent twierdzi, że ten oczyszczacz powietrza jest w stanie oczyścić powietrze 99,997%. Ale pod warunkiem, że będzie działać nieprzerwanie.

Z bakteriami walczy tylko filtr fotolityczny. Ma lampę ultrafioletową, która potrafi niszczyć mikroorganizmy.

Kiedy urządzenie jest włączone, surowe powietrze przechodzi przez otwór boczny, poddaje się obróbce i wychodzi z góry.

Trzy filtry wchodzące w skład zestawu muszą zostać zmienione po roku eksploatacji lub gdy zaświeci się odpowiedni wskaźnik na panelu czyszczącym. Urządzenie pracuje dla nas pół roku (kilka godzin dziennie), ale widzę, że na filtrze HEPA zgromadziło się dużo kurzu, kupiłem wymienny zestaw filtrów. Widać, że odkurzacz działa!

Istnieją funkcje jonizacja, ozonowanie (nasycenie powietrzem ozonem), które można włączyć w razie potrzeby. Możesz także wybrać jeden z trzech poziomów intensywności czyszczenia, a także ustawić tryb nocny, który jest dość cichy. Jest panel kontrolny.

Na górze odkurzacza zainstalowany jest specjalny wskaźnik zanieczyszczenia powietrza. Jeśli światło jest czerwone - nie daremnie włączono urządzenie. Po niewielkim wysiłku wskaźnik świeci na zielono.

Jeśli chodzi o wyniki, mogę powiedzieć, że jego praca jest odczuwalna szczególnie wtedy, gdy wyczuwa się zapach palenia lub dymu tytoniowego. Czystnik radzi sobie z nimi szybko.

Rozumiem oczywiście, że środek czyszczący nie jest najbardziej potrzebną rzeczą w domu. Uważam jednak, że jest to przydatne, zwłaszcza jeśli rodzina ma alergię.

Recenzje na temat oczyszczaczy powietrza dla alergików

Sevostyanova Elena

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Brak hałasu, brak materiałów eksploatacyjnych.
Wady: Alergia, jak na kurzu w domu, i pozostała. Wydajność urządzenia, jako pozycji producenta, nie czułem.
Komentarz: Używam go wyraźnie zgodnie z instrukcjami producenta przez trzy tygodnie, ale nie odczułem tego efektu. Okazuje się, że to strata pieniędzy (nie mała).

Niestety, żaden oczyszczacz powietrza nie zapewni oczekiwanego efektu w tak krótkim czasie. Bez względu na to, co obiecał producent. W przypadku uczulenia na kurz domowy musisz wykonać cały szereg czynności w celu zminimalizowania kontaktu z alergenami. I nawet w tym przypadku efekt może być zauważalny w miesiącach. Ale bez tych środków sytuacja się tylko pogorszy.

Anonimowa opinia

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Design, bezszumowy
Wady: Nie wykonuje swojej podstawowej funkcji
Komentarz: Mieszkam z kotem, na który jestem uczulony. Umieść ten środek czyszczący w pokoju, cieszył się ponad rok, nie odczuwał żadnej różnicy w zdrowiu. Bezużyteczne marnowanie pieniędzy.

Jeśli chodzi o alergię na kota, środek czyszczący (dowolny) jest tylko jednym z elementów. Konieczne jest przeprowadzenie antyalergicznego leczenia i regularne mycie zwierzęcia specjalnym szampon antyalergiczny (bardzo skuteczne!). Ale w 100% rozwiązać problem, podczas gdy zwierzę pozostaje w domu, niestety, nie będzie działać.

Malianchikova Alexandra

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Bardzo proste - włożyłem wtyczkę do gniazdka i jest gotowe. Projekt jest dobry, lekki i wykonany starannie.
Wady: Trudno powiedzieć. Nie rozumiem nawet, czy czyści powietrze.
Komentarz: Rzecz jest dwuznaczna. nie wydaje żadnych dźwięków, świeci cicho i świeci zielonym światłem, a jednocześnie musi oczyszczać powietrze z alergenów. Jestem astmatykiem, łapię narkotyki. To mój pierwszy oczyszczacz powietrza, ale szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy. zwykłe powietrze w mieszkaniu, na górze lub na morzu nie jest wywoływane. Prawdopodobnie bez sprawdzania powietrza pod kątem alergenów i wszelkiego rodzaju wirusów, aby odpowiedzieć na pytanie, czy to dobre czy złe, jest trudne. Czas kupił lub kupił - niech koszty lub stoiska, nie hałasuje i nie pyta.

Właśnie tak! Pozwól mu stać i pracować, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. I w tej sytuacji twoje zdrowie (z czasem stopniowo) się poprawi. Bez środka czyszczącego, w warunkach regularnej "konsumpcji" alergenów, sytuacja ulegnie pogorszeniu.

Vavrenchuk Ilya

Recenzja z Yandex.Market

Wady: mocno ogrzewa pokój 18 m.kw.
Komentarz: Ciekawa rzecz. Cierpisz na alergie - wchodzisz do sieci - i tutaj jest to rozwiązanie. To nie jest tanie, ale także prawdziwa korzyść - zgodnie z uwagami alergików ludzie kwitną jak kwiaty, pacjenci grypy również nie pozostają w tyle. To kosztuje 3 miesiące, tyle się ogrzewa, że ​​w upale lata jest z nią w pokoju - do diabła, musiał postawić koniuszek. W tym czasie grypa nie była chora, alergia zakończyła się jak zwykle po zakończeniu odkurzania. Ogólnie rzecz biorąc doceniamy jego zalety są trudne :)

Każde urządzenie domowe ogrzewa powietrze niemal dokładnie tak samo, jak zużywa energię. Te urządzenia mają moc 30-50 watów. A cała energia jest przekazywana do ciepła. Typowa żarówka zużywa około 60 watów, a 95% tej energii przekłada się również na ciepło. W ten sposób Airfree ogrzewa pomieszczenie w mniej niż jednej żarówce. Nawiasem mówiąc, jedna osoba w spoczynku (nie wspominając o aktywności fizycznej) wypuszcza około 100 watów mocy cieplnej. Jeden Airfree ogrzewa powietrze o połowę mniej niż osobę. Więc twoje uczucia na temat piekła, oczywiście, są spowodowane bardzo różnymi czynnikami.

Chuzhba Alexander

Recenzja z Yandex.Market

I przypomniałem sobie teraz, że moje starsze dziecko w pokoju ma to bardzo Airfree od 2012 roku. Postanowiłem zaktualizować swoją wiedzę o nim i ponownie trafiłem na to forum.
Co mogę powiedzieć o urządzeniu? NIC. Warto, działa. Nie został odłączony od sieci przez ponad 5 lat. Dziecko już się rozrosło. Zauważalne zmiany po nabyciu filtra powietrza nie są zauważane. Syn choruje już rzadziej, ale dlatego, że rośnie, nie dlatego, że w pokoju jest Airfree.
W 2012 roku kupiłem urządzenie za 10.000 rubli. Teraz kosztuje prawie 20 lat. Teraz pewnie bym tego nie kupił.

Zrobiłeś to, co trzeba. Najprawdopodobniej, że dziecko dorastało zdrowe, zasługiwać, w tym, i Airfree. I nie musisz kupować nowego. Ty i ten będziecie służyć przez wiele lat!

Alexander

Recenzja z Yandex.Market

Dzień dobry. Kupiłem AirFree P80. Ale podczas gdy "dręczony wątpliwościami". Co jest wyjątkowego w tym urządzeniu? Wszyscy ponownie przeczytali to, co mogłem znaleźć, w tym witrynę producenta. Okazuje się, że po prostu nagrzewa się do 200 stopni Celsjusza. I to wszystko. Co jest wyjątkowe?
Z tym samym sukcesem możesz zapalić świecę i zostawić ją na tydzień w pokoju. Czy to także niszczy alergeny? Chciałbym usłyszeć coś zachęcającego. Czy są jakieś opinie od żywych ludzi? Coś, czego nie mogę znaleźć. Testy są pełne, ale jest mało opinii. Z góry dzięki.

W jednym masz rację: w każdym otwartym ogniu spalane są również alergeny. "Unikatowe" w tym urządzeniu jest to, że w przeciwieństwie do świecy:
- Cała konstrukcja ma na celu maksymalne skuteczne niszczenie części organicznych o określonej wielkości
- zużywa mało energii
- absolutnie ognioodporny
- nie spala tlenu
- mniej ogrzewa powietrze
- w przeciwieństwie do świecy działa nieprzerwanie, przez całą dobę, wielokrotnie oczyszczając powietrze w pomieszczeniu.

Anonimowa opinia

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Mały, bezgłośny, bez konieczności zmiany filtrów
Wady: działa tylko w jednym trybie, nie można szybko wyczyścić pokoju
Komentarz: U mego syna kilka lat na jesieni i na wiosnę stale duszny nos, rano tussis. Byliśmy traktowani przez cały czas, niż tylko oni nie byli traktowani. dopóki lekarz nie wysłał nas do alergologa, a ona doradziła oczyszczacz powietrza. Jesienią kupiliśmy ten filtr powietrza i nasze życie się zmieniło! Szopy i kaszle minęły, przez całą jesień i zimę dziecko chorowało tylko raz! Ogólnie jestem bardzo szczęśliwy!

Niemożność "szybkiego oczyszczenia lokalu" po dokładniejszym zbadaniu nie jest wadą. Zasada urządzenia implikuje ciągłą pracę. Tj. pokój zawsze będzie utrzymywane w stanie "czystym". Zgodnie z wynikami licznych testów, jeśli urządzenie jest zainstalowane w pomieszczeniu, które znajduje się w pobliżu zalecanego obszaru, wówczas zostanie wyczyszczone w ciągu około dwóch tygodni eksploatacji i utrzyma ten stan w przyszłości.

Ovchinnikova Olga

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Zajmuje mało miejsca, jest cichy, oszczędny, jak niebieskie podświetlenie "antystresowe", które można wykorzystać jako lampkę nocną
Wady: Na początku urządzenia sprzątanie pokoju zajmuje dużo czasu
Komentarz: Bardzo zadowolony z urządzeniem! Dziecko ma alergię na kurz domowy i urządzenia pyltsu.Polzuemsya już goda.Proyavlenie alergia umenshilis.Rebenok teraz czuje się znacznie lepiej. Z tym urządzeniem praktycznie opuszczone leki.

Dużo czasu (i to - zaledwie kilka tygodni) jest wymagane pierwotny sprzątanie pokoju. W przyszłości urządzenie będzie stale utrzymać pokój jest czysty.

Zmeishchev Pavel

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Oszczędzaj na materiałach eksploatacyjnych, kupuj tylko 1 rodzaj filtra, ale są one pakowane z marginesem kilku lat, pozostałe filtry są myte. Działa dość cicho, w trybie nocnym prawie wcale nie słychać. W trybie wysokiej głośności, ale wcale nie denerwujące. W trybie turbo tylko hałas jest znaczący, ale nie jest też bardzo stresujący.
Wady: W Rosji zrozumiałem, że do tej pory nie jest na sprzedaż, zostało kupione w Niemczech przez Internet
Komentarz: Drugi tydzień operacji, choć trudno jest zrozumieć, jak to było, wcześniej nie używał środków czyszczących powietrze. W trybie automatycznym wykrywa dobrze zapachy i kurz. Pachnie czysto dosyć szybko, o tym, że kurz wciąż jest trudny do powiedzenia, jakby stał się mniejszy, ale nie zniknął. Działa w trybie 24/7.

Widoczny duży kurz żadne środki czyszczące nie usuwają, ich zadaniem jest usuwanie mikrocząstek niebezpiecznych dla zdrowia. Te same urządzenia najskuteczniej eliminują zapachy i zabijają wirusy - bakterie.

Simonov Alexey

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Nowy projekt, w porównaniu z MC707VM. Doświadczenie używania 707-tego to wiele lat, w różnych pomieszczeniach.
Wady: W szczególności, mój model wydziela tyle ozonu, że nos poprawia (jest również szkodliwy). Najprawdopodobniej to małżeństwo lub podróbka ma, urządzenie jest wykonane w Chinach. Kupiłem go w Moskwie, wypróbowałem na nowym modelu.
Komentarz: Nie wierz, że filtry w zestawie będą wystarczać wystarczająco długo. Realistycznie, w centrum Moskwy filtr musi być zmieniany raz w miesiącu. Rozważ jeszcze siebie. Ale znowu w centrum Moskwy, jeśli otworzysz okna, cały filtr powietrza potrwa kilka lat. Stopniowo w środku, w którym wentylator ogrodzenia, zgromadzone tak brud ze względów higienicznych, że wyrzucił. Komentarze sprzedających, że model "dla życia" odnosi się do widocznie nienaruszonych ekologicznie obszarów planety), ale nie do miast

O ozonie: w tym modelu nie ma w ogóle "narządu", który mógłby przydzielić ozon. Ale nowe urządzenie emituje najpierw zapach, podobny do ozonu. To zapach nowej kasety z katalizatorem. Jeśli to naprawdę ozon, to małżeństwo. Pilnie do naprawy (powrót). Jest to wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia! Ale jeśli chodzi o żywotność filtrów, ich żywotność ma na celu pracę przez 8 godzin dziennie. Jeśli urządzenie działa przez całą dobę, filtry należy wymieniać trzy razy częściej.

Sazhin Andrey

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Spokojne, solidny wygląd, oczyszcza zapachy, dobry build, 5 filtrów w zestawie (instrukcje powiedzieć, że jeden filtr na 2 lata), czujnik zapachu lub czujnik kurzu, dużo mocy. Wady: Bardzo silny zapach (wydaje się, że azona), cena.
Wady: Bardzo fajne urządzenie, montaż Chin (sądząc po ofertach sklepów, ten model, z rzadkimi wyjątkami, jest montowany w Chinach). Ale zewnętrznie wygląda przyzwoicie, otwiera ładnie, proste zarządzanie, plastik jest całkiem przyzwoity. W zestawie znajduje się 5 filtrów.
Komentarz: Prowadzę tylko kilka dni. Działa bezszelestnie. Czujnik zapachu włącza się w przypadku dezodorantów alkoholowych i cytroidów, zaczyna działać szybciej. Jeśli potrząśniesz zakurzoną szmatką, czujnik kurzu zadziała. Tj. fajna zabawka, gdyby nie zapach ozonu. Cała zasada pochłaniania zapachów oparta jest na jonizacji.. Śmierdzi tak, że stajesz w gardle i poczuł żelazny smak w jego ustach. U ciężarnej żony, gdy urządzenie działa, głowa zaczyna boleć lub chorować, chorować. Objawy są jak zatrucie ozonem, co nie jest szczególnie przydatne. Są myśli, że urządzenie nie powinno być używane na stałe i w pomieszczeniach niemieszkalnych. Niestety, instrukcje mówią tylko o "bezpiecznej" emisji ozonu. I w jakiej ilości i ile nie jest wskazane. Chociaż po 4 dniach kurzu na aparacie to więcej niż filtr. Ale w powietrzu wydaje się, że pył się zmniejsza.

W przypadku ozonu zobacz opis powyżej.

Kondakov Stanislav

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Włączono tryb AUTO i zapomniałem.
- wydajność pracy;
- niski poziom hałasu;
- wygoda sterowania (pilot znajduje się w specjalnej kieszeni filtra powietrza);
- wskazanie konserwacji filtra;
Działa cicho, nawet w trybie maksymalnym, słychać tylko szum pochodzący z ruchu powietrza przez dystrybutor powietrza (jak odgłos wiatru), bez szumu. Ogólnie rzecz biorąc, w każdym trybie działania hałas nie obciąża i nie drażni.
Zestaw zawiera 5 wymiennych filtrów, każdy wystarcza na około 1 rok (zgodnie z instrukcją, w rzeczywistości również).
Wady: Nie ma oczywistych niedociągnięć. Osobiście nie potrzebuję timera, ale może to potrwać 1 godzinę, a nie 4 godziny.
Komentarz: W pierwszych 20-30 dniach pracy naprawdę czuję "leśne powietrze". Gdy otworzysz okno lub aktywnie potrząśniesz kocem, wskaźnik zapylenia się zaświeci i zwiększy się prędkość wentylatora. Natychmiastowo i aktywnie reaguje na wszystkie "chemiczne" zapachy: perfumy, chemię gospodarczą itp. Agresywnie reaguje nawet na drobne "zrzuty" gazu (nawet jeśli "gaz" na drugim końcu pomieszczenia nadal pachnie). Jednak zapach jedzenia prawie zawsze nie reaguje i słaba reakcja na dym papierosowy, wyjątek, jeśli palisz obok niego.

Bardzo charakterystyczny błąd! Zapach "leśnego powietrza" zwykle determinuje ozon - niezwykle szkodliwy gaz, czasem uwalniany przez działanie niektórych (nie tego!) Oczyszczaczy powietrza. W twoim przypadku po oczyszczeniu wyczuwalny jest zapach "nowej" kasety katalitycznej, podobnej do zapachu ozonu. Na jakość powietrza nie wpływa. Ani negatywnie, ani pozytywnie.

kail.669

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Jeśli użyjesz go prawidłowo, lepiej się nie wydarzyć
-kompaktowy
-bezgłośny
-bardzo skuteczne
-łatwe w zarządzaniu
-filtry włączone
Cierpię na astmę, przez 3 miesiące użytkowania, bez ataku - wiosną na podwórku.
Wady: cena jest nieco wyższa niż w przypadku starszych, reklamowanych modeli (chociaż jest to naturalne)

Nadal nie zapominaj o innych środkach eliminujących alergeny: przeprowadzaj regularne czyszczenie na mokro, wykonuj zabiegi antyalergiczne.

Anonimowy

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: piękny design
Wady: Bardzo drogie materiały eksploatacyjne !!
Komentarz: Niezwykle niezadowolony z tego filtra nawilżającego Sharp FZ-C100MFE! Jak ten filtr może być używany przez około 2 lata, tak jak w opisie produktu, jeśli po 3 miesiącach na 2/3 pokryty jest skórką? Odfiltrowujemy wodę przez akwafor, a następnie wlewamy ją do nawilżacza! Za te pieniądze, ponad 2000 rubli i taki produkt nie wysokiej jakości!

Zalecana żywotność filtra jest obliczana na podstawie 8 godzin pracy dziennie, jeśli urządzenie pracuje przez całą dobę - częściej zmienia filtry, niestety...
A przy okazji Aquaphor nie usuwa soli z wody. Usuwa zawieszone cząsteczki (zanieczyszczenia), może zabić bakterie. Aby usunąć sole, są specjalne wkłady, które są dość drogie.

Nikolai Smirnov

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: 1. Piękny
2. Jest to dobry środek nawilżający
3. Łatwy w obsłudze
4. Dobrze oczyszcza powietrze z obcych zapachów.
Wady: 1. Najważniejszą wadą jest awaria wentylatora, która pojawiła się po miesiącu użytkowania. Proszę nie mylić się z awarią jonizatora. Pęknięcie jonizatora wcale nie przeszkadza, ale wentylator we mnie zaczął ryczeć. Nie można było spać. Czasami problem znika.
2. Zbyt duży
3. Filtr zgrubny szybko się brudzi. I te sieci są tak powolne, że musisz być bardzo ostrożny podczas ich czyszczenia, inaczej się zepsują.
4. Źle oczyszcza powietrze z kurzu
Komentarz: Być może, oczywiście, mój problem z obrotami wentylatora jest pojedynczy. Jeśli tak, polecam. Nawilżanie, czyszczenie i jonizacja powietrza jest bardzo dobry wpływ na samopoczucie rodziny, jak również nie jest już do wysuszenia skóry, co było dla mnie głównym powodem zakupu nawilżacza.

Twoim "problemem z taroteniem" jest brak urządzenia. Tak nie powinno być. Skontaktuj się z usługą lub sprzedającym.

Paznokieć Biryukov

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Wszystkie funkcje działają perfekcyjnie! Wady stawiają tylko wtedy, gdy chodzi o zmianę filtra!
Wady: Myślę, że tak brak tylko 1 i bardzo duży - 1 zestaw filtrów w sklepie internetowym kosztuje od 9000r, więc nawet trzeba je łatwiej kupić nowy środek czyszczący! Firma Alliance GK odwołuje Ostry powiedział koszt 1 filtr HEPA (FZ-C100HFE) 5000R, na węgiel (FZ-C100DFE) 3500 i 4000 dla nawilżających (FZ-C100MFE) - i nawet nie zawsze w magazynie!

Niestety, wielu producentów, oferując urządzenie w dobrej cenie, "sadza" na drogie materiały eksploatacyjne. Są jednak sposoby, aby skutecznie oczyścić powietrze i bez wymiennych filtrów, na przykład termodynamicznych środków czyszczących

Anonimowa opinia

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: - Japoński :-)
- podobał się projekt - wskaźniki zanieczyszczenia bardzo pięknie mrugają;
- dobrze eliminuje nieprzyjemne zapachy - żona ryby z grilla (z okapu kuchennego, ale nie eliminuje całkowicie zapach) - wrócił do domu z pracy przed żoną skzala że smażone sobie znać (choć po smog prawdopodobnie mają się czego obawiać :-)

Z smogiem i szkodliwymi gazami radzą sobie lub filtry absorpcyjne (na przykład węglowe) lub fotokatalityczne. Pierwsza konieczność zmiany bardzo często, znacznie częściej niż zalecana. Z tego powodu naprawdę nie działają. Jeśli chodzi o fotokatalityczne, oprócz Daikina, istnieje wiele opcji budżetowych opartych na tej zasadzie oczyszczenia i nie gorszych.

Kudinov Petr

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Nawilżanie, jonizowanie powietrza
Wady: Jeśli nie dodasz nic do wody, bakterie zaczną kiełkować na filtrze i "zapach"
Komentarz: Najważniejszą rzeczą jest oczywiście zapach z filtra nawilżającego. Znaleziono roztwór z dodatkiem łyżeczki chlorheksydyny w zbiorniku z wodą. Jeśli filtr jest "zatkany", a kwas cytrynowy nie pomaga - użył szczawianu. Wszystko zmywała. Teraz jest więcej nowych modeli

Jeśli woda paruje tak wolno, że pojawia się nieprzyjemny zapach, wystarczająca jest wilgotność w pomieszczeniu. Możesz używać urządzenia bez wody. Ponadto, regularnie zmieniaj wodę, przepłucz pojemnik.

Mamaeva Lubov

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Wskaźnik zanieczyszczenia, wskazuje temperaturę w pomieszczeniu, wskaźnik filtry shafirovannom, jest tryb nocny i działa dość cicho, naprawdę oczyszcza powietrze.
Wady: Filtry były brudne po 2 miesiącach, nigdzie nie mogę kupić zestawu filtrów, teraz środek czyszczący stoi i odkurza.
Komentarz: Kupiłem ten model w listopadzie 2015 r. Na początku wszystko było w porządku. Nic złego nie może powiedzieć o tym sprzątaczu. I działa idealnie i naprawdę oczyszcza powietrze i usuwa zapachy. Ale. Filtry zatkane po 2 miesiącach (i instrukcje mówią, że okres użytkowania to 6 miesięcy) i nadal z Rosją Nie mogę kupić zestawu filtrów do tego odkurzacza w dowolnym miejscu ((((po prostu nie.) A teraz po prostu stoi i zbiera kurz. Przed zakupem odkurzacza wpisz zestaw filtrów w wyszukiwarce dla tego modelu, niezależnie od tego, czy sprzedają się w ogóle, w przeciwnym razie zakup nie będzie czysty, ale zbieraj kurz, tak jak w moim przypadku. Nie popełniaj moich błędów.

Typowy przykład sztuczki wszystkich producentów oczyszczaczy powietrza. Faktem jest, że żywotność filtra zależy od czasu pracy urządzenia, a dla niego jest to 8 godzin dziennie. Jeśli urządzenie działa przez całą dobę, filtry należy wymieniać trzy razy częściej. Na wszystkich "na klasykach" - 2 miesiące zamiast 6. Musisz wybrać modele, które nie mają wymiennych filtrów

Anonimowa opinia

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Czyści powietrze z kurzu, dużych filtrów, ogólnego wyglądu
Wady: Zapach z tworzywa sztucznego
Komentarz: Wystarczająco duże. Używam go przez 2 tygodnie, do dziś zachował się zapach plastiku o wewnętrznej konstrukcji. Kurz stał się mniejszy. Ale jeśli działa blisko ciebie i ma dostatecznie dużą pojemność, wtedy zapach nie jest tolerowany. Hałas jest średni, ale nie drażniący w przeciwieństwie do zapachu. Włączam timer, kiedy wychodzę z domu. Gdyby nie zapach, to może zdarzyłoby się coś takiego w zdalnym sterowaniu - a tak nie jest.
Nie używałem jonizacji. Obrazy przycisków są odwrócone, gdy urządzenie znajduje się w pozycji poziomej, a gumowe nogi są tylko w pozycji pionowej, w związku z czym dobrze się przesuwa (należy wziąć pod uwagę, gdy zwierzęta są aktywne) - nie pozostawia wrażenia poprawy.
Jednakże, jeśli potrzebujesz oczyścić przynajmniej trochę powietrza, a budżet jest ograniczony - to wystarczy, ale jeśli jesteś wrażliwy na alergeny, spójrz na modele wyższej jakości, prawdopodobnie również droższe.

Zapach z tworzywa sztucznego jest zwykle wadą urządzeń gospodarstwa domowego w kategorii średniej (i niższej). Zapach każdego nowego telewizora w stanie włączonym... W przyzwoitych modelach, po kilku tygodniach ciągłej pracy, już nie denerwuje, a po kilku tygodniach całkowicie znika.

Yankina Jana

Recenzja z Yandex.Market

Zalety: Wygląda reprezentacyjnie. Łatwy w zarządzaniu i użyciu. Filtr HEPA ma duży obszar, który moim zdaniem powinien przyczynić się do zwiększenia ilości przefiltrowanego powietrza i pochłoniętego pyłu.
Wady: Naprawdę nie skorzystałem z tego.
Komentarz: Podwójne wrażenia: z jednej strony jest tak prosty, że z definicji musi poradzić sobie ze swoim zadaniem. Wentylatory są wystarczająco mocne, filtry są duże (to znaczy, ich powierzchnia jest wystarczająca do czyszczenia i utrzymywania w czystości pyłu i wszelkiego rodzaju masonów). Wygląd tego podoba mi się (jeśli ciało nie wygląda, widać, że plastik nie jest bardzo wysokiej jakości).
Z drugiej strony nie odczuwam w ogóle efektów jego pracy. No cóż, jest tam hałas, więc wentylator goni powietrze. To wtedy okno jest otwarte - czuję więcej świeżości. Również jonizacja jeszcze nie doświadczyła: jaki to zapach gromu! w najlepszym razie pachnie jak plastik)))
Pomiń to, ale co z marzeniem o zdrowym powietrzu w sypialni. Nawet jeśli taki prymitywny do genialnego designu - i to nie działa.
Ogólnie rzecz biorąc, jedyną nadzieją jest to, że za miesiąc zajrzę do filtra, zobaczę wszelkiego rodzaju kurz, duży i mały, i będę zadowolony, że nie wdychałem go moimi płucami, ale utknęło na filtrach)))
I na koniec zauważam, że robi dużo hałasu. Kto lubi spać w ciszy (lubię to), nawet słaby tryb wydaje się niewygodny pod względem hałasu.

Na pewno zobaczysz kudłatą brodę na filtrze w ciągu miesiąca. I to jest to, czego NIE dostałeś do płuc!
Ale o hałas będzie musiał się przyzwyczaić (to, sprawdź, może). Urządzenie musi stań ​​w sypialni i pracuj przez całą dobę. W przeciwnym razie sens tego nie wystarczy.

Oczyszczacz powietrza dla alergików

Niewiele osób wie, jak sprawić, by powietrze w domu było świeże i czyste, wolne od kurzu i zarazków. Dla niektórych osób rozwiązanie tego problemu może ułatwić życie i poprawić zdrowie. Jest to szczególnie ważne dla osób podatnych na choroby alergiczne. Innymi słowy, w przypadku "alergii". Na ratunek przyjdzie specjalne urządzenie - oczyszczacz powietrza dla alergików.

Istnieje wiele modeli i konfiguracji takich urządzeń zaprojektowanych specjalnie do użytku domowego.

Oczyszczacz powietrza dla alergików, dlaczego jest tak potrzebny ludziom? Odpowiedź na pytanie leży w przyczynach alergii. To proste. Powstaje w reakcji na różne małe cząstki znajdujące się w powietrzu. Może to być pyłek kwiatowy, kurz, zarazki, cząsteczki wełny. Specjalny system filtracji pozwala sprzątaczce znaleźć szkodliwe elementy drażniące w powietrzu i wyeliminować przyczynę objawów alergii. Zakup takiego urządzenia musi być dokładnie przygotowany, ponieważ jego koszt jest imponujący.

Oczyszczacz powietrza dla alergików. Parametry wyboru instrumentu

Przede wszystkim należy zacząć od czynnika, który przyczynia się do występowania objawów alergicznych. Najtańsza i najprostsza opcja jest odpowiednia dla tych, którzy mają tendencję do reagowania na kurz domowy i wełnę różnych zwierząt. Takie środki czyszczące mają najprostszy system filtrów. Jednakże nie nadaje się do stosowania w reakcjach alergicznych na pyłki roślin, ponieważ ich cząstki są kilka razy mniejsze niż pyły. W takich przypadkach wymagany jest oczyszczacz powietrza ze złożonym systemem filtracji.

Rodzaje filtrów

  • Pierwszy rodzaj - filtry z systemem czyszczenia wstępnego. Jest to mała siatka wykonana z cienkiej pianki lub tworzywa sztucznego. Trzymają duże cząstki: puch, sierść zwierząt, kurz domowy, różne włosy. Taki filtr jest łatwy do czyszczenia za pomocą zwykłej wody z kranu.
  • Drugi typ - Filtry HEPA. Mają wysoki stopień wydajności. Filtry do podobnych modeli oczyszczaczy powietrza wykonane są ze specjalnego włókna szklanego impregnowanego związkami antybakteryjnymi. Maksymalny okres użytkowania takich filtrów wynosi trzy lata. Te urządzenia są podzielone na pięć klas.
  • Trzeci typ - odpylacz elektrostatyczny. Składa się z elektrod przyciągających "szkodliwe" elementy powietrza. Są łatwe w utrzymaniu.
  • Czwarty typ - filtr fotokatalityczny. Takie urządzenia są w stanie rozdzielać szkodliwe cząstki w wyniku reakcji utleniania metalu. Są również łatwe w utrzymaniu. Jednak filtry te są bezużyteczne w przypadku dużych cząstek.
  • Piąty typ - filtr węglowy. Potrzebują częstej wymiany, ale mają zdolność najlepszego oczyszczania powietrza.